Καταγγελία-Διαμαρτυρία για τη μη απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης 1171/4-4-2017 που αφορά την επιλογή Β Ξένης Γλώσσας στη ΔΕ

Αθήνα, 7 Μαΐου 2019                                                               

   Αρ. Πρωτ: 9   

 

           Προς:  Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

κ. Κωσταντίνο Γαβρόγλου

Κοιν: – Προϊστάμενο της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων

                                                                    και Οργάνωσης Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

κ. Σπύρο Κωνσταντάτο

– Ο.Λ.Μ.Ε

 

Θέμα: Καταγγελία-Διαμαρτυρία για τη μη απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης 1171/4-4-2017 που αφορά την επιλογή Β Ξένης Γλώσσας στη ΔΕ

Το ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.) καταγγέλλει για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας διότι, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο εκείνου όσο  και της ΟΛΜΕ (επιστολή 4/10/2018), συνεχίζει να κωφεύει και να εφαρμόζει την Υπουργική Απόφαση 1171/4-4-2017, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται τα ξενόγλωσσα τμήματα να υπερβαίνουν αριθμητικά αυτά της γενικής παιδείας.

Η αδιαλλαξία του Υπουργείου Παιδείας έχει οδηγήσει στη δημιουργία πλασματικών πλεονασμάτων των καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ05), τα οποία μάλιστα αναμένεται να αυξηθούν, μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 73 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄). Η δικαιολογία δε ότι εάν καταργηθεί η εγκύκλιος, θα απαιτηθεί πρόσληψη αναπληρωτών, δεν υφίσταται πλέον, μετά από την τοποθέτηση-διορισμό Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας, σε περιοχές στις οποίες ήταν αναγκαία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου, πρόσληψη αναπληρωτών.

Επιπλέον, με την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΥΑ, εκατοντάδες μαθητές εξαναγκάζονται να διδαχθούν άλλη Β Ξένη Γλώσσα από αυτήν της επιλογής τους, εξοργίζοντας τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τα αλλεπάλληλα ψηφίσματά   τους.

Τέλος, στο άρθρο 4 της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με το οποίο δίνεται η κατ΄εξαίρεση δυνατότητα αλλαγής της επιλογής της Β Ξένης Γλώσσας, παρουσιάζονται αδυναμίες από την έλλειψη σαφών,  απόλυτα κατανοητών, διατυπωμένων ξεκάθαρα  κριτηρίων που να  δικαιολογούν αυτήν την αλλαγή. Αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας είναι να οδηγούνται οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων σε υποκειμενικές παρερμηνείες και  αυθαίρετες κρίσεις.

Καλούμε λοιπόν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

  • να ανακαλέσει και να ακυρώσει άμεσα την καταχρηστική ΥΑ 1171/4-4-2017, η οποία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα και έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας (δεκάδες ΕΛΜΕ αλλά και η ίδια η ΟΛΜΕ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησής της) ,όπως επίσης και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πανελλαδικά.
  • να αποστείλει  άμεσα ερμηνευτική εγκύκλιο, με σαφείς οδηγίες ως προς τις συνθήκες αλλαγής της επιλογής της Β Ξένης Γλώσσας, από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, αλλαγή παιδαγωγικά και επιστημονικά απόλυτα λανθασμένη κατά την άποψη του Συλλόγου μας.

 

Για το ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.

Η Πρόεδρος                                                                Η  Γ.Γραμματέας

Ε. Κουτσουδάκη                                                            Α. Καλουπάκη

 

Δείτε εδώ