ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΙΣ 12 ΚΑΙ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

«Προκλήσεις και προοπτικές στην εκπαιδευτική διαδικασία

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.) προκειμένου να επιμορφώσει τους συναδέλφους γαλλικής, αλλά και τους όλους συναδέλφους, όλων των ειδικοτήτων, σε διαφορετικές διδακτικές και παιδαγωγικές πρακτικές, προσαρμοσμένες στις σύγχρονες αντιλήψεις, διοργανώνει στις 12 και 13 Μαρτίου 2022, ημέρες Σάββατο και Κυριακή, διαδικτυακή διημερίδα επιμόρφωσης με εισηγήσεις και βιωματικά σεμινάρια που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση των διδακτικών και παιδαγωγικών πρακτικών μέσα στην τάξη καθώς και στην ηθική στήριξη του εκπαιδευτικού στην καθημερινότητά του.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καθηγητές γαλλικών αλλά και όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές που το επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες μπορούν όλοι ανεξαιρέτως να παρακολουθήσουν όσα σεμινάρια επιλέξουν.

Για το Σεμινάριο 3 του Σαββάτου (13.00-14.15) οφείλουν να επιλέξουν ποιο από τα δύο σεμινάριο επιθυμούν να παρακολουθήσουν : για καθηγητές γαλλικής ή για όλες τις ειδικότητες

Στη λήξη της διημερίδας θα διανεμηθούν σε όλους βεβαιώσεις συμμετοχής. Επίσης, μετά από κλήρωση, θα δοθούν βιβλία στους συμμετέχοντες από τους εισηγητές.

Πρόγραμμα Σαββάτου 12/3/2022

9.30 – 10.45: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: (Μόνο για καθηγητές Γαλλικής) «Une dose de littérature et un parcours virtuel en France pour impliquer les élèves dans l’apprentissage du FLE»
Εισηγήτρια: Κρίπα Ελισάβετ, καθηγήτρια γαλλικών
11.00 – 12.15 : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2 : (Για όλες τις ειδικότητες) «Καλλιεργώντας ικανότητες και δεξιότητες στο σχολείο του 21ου αιώνα: προκλήσεις και προοπτικές»
Εισηγητές: Δρ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικών Επιστημών, με έδρα το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής Δρ. Στέλιος Μαρκαντωνάκης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Γαλλικής, με έδρα το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής
12.30- 13.45: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3: (Μόνο για καθηγητές Γαλλικής) «La lecture comme activité de loisir» Pourquoi encourager nos élèves à lire ? Parce que la lecture stimule l’activité intellectuelle et permet de découvrir le monde. En lisant on peut visiter des lieux lointains, connaître des cultures et des traditions différentes, ….. En classe de

1

Français Langue étrangère c’est un loisir et également un vecteur d’apprentissage.
Εισηγήτρια: Anna Maria Crimi, licenciée en Langues et Littératures étrangères modernes
12.30- 13.45: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3: (Για όλες τις ειδικότητες) «Όταν ο λόγος  γίνεται δράση και η δράση γίνεται λόγος» Μια προσέγγιση στη διδασκαλία μέσα από τη δυναμική της τέχνης. Μήνυμα και γλώσσα, ένταξη σε ομάδα, εκφραστική ανάπτυξη. Το θέατρο στα σχολικά προγράμματα επιτρέπει στους μαθητές να ανταποκρίνονται καλύτερα στην πράξη του λόγου και να διαμορφώνουν πιο δομημένη έκ-φραση. 
Εισηγήτρια: Δρ Μαρία Φραγκή, ΕΕΠ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας
14.00-15.00: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 4 : (Μόνο για καθηγητές γαλλικής) «DELF A1-A2 : Comment réussir les épreuves de la compréhension écrite et de la production orale ? »  Στο διαδικτυακό μας σεμινάριο ·         θα μιλήσουμε για τις επικείμενες αλλαγές του διπλώματος  Delf junior Α1 και Α2, αλλά και για το τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για να προετοιμάσουμε κατάλληλα τους μαθητές.   ·         θα προτείνουμε ιδέες και δράσεις για την κατανόηση του γραπτού λόγου και τη διδασκαλία ενός κειμένου στην τάξη.   ·         θα αναπτύξουμε μαζί δραστηριότητες προφορικού λόγου που εμπνέουν.
Εισηγήτριες: Ελισσάβετ Ποδηματή, Msc στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και ειδίκευση στην εκπαίδευση ενηλίκων., Υπεύθυνη προώθησης και εκπαιδευτική σύμβουλος στις εκδόσεις Trait d’union, με μεταπτυχιακό  Γιούλα Ρούσσου, Msc “Traduction, traductologie et sciences cognitives” στο Université de Caen Basse- Normandie- Université Ionienne,Επιμορφώτρια και Εκπαιδευτική σύμβουλος στις εκδόσεις Trait d’union

2

Πρόγραμμα Κυριακής 13/3/2022

10.00 – 11.30: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 1: 1ο μέρος: «Ερμηνεία παιδικών συμπεριφορών μέσω της ψυχαναλυτικής προσέγγισης» 2ο μέρος: «Τρόποι πρόληψης και διαχείρισης ανεπιθύμητων συμπεριφορών προσχολικής και σχολικής ηλικίας»
Εισηγήτρια: Μαρία Μακρή, Msc παιδαγωγική μέσω καινοτόμων Τεχνολογικών και Βιοϊατρικών προσεγγίσεων, ΠΕ 70,
11.45-12.45: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 2: «Τρόποι απόκτησης χαράς και ευδαιμονίας» Κάποιοι τρόποι για να αποτύχεις στη ζωή είναι να φοβάσαι το λάθος πράγμα ή, να φοβάσαι με λάθος τρόπο ή, να φοβάσαι λάθος στιγμή… Το να ευημερείς, πέρα από το να μη φοβάσαι, σημαίνει να ζεις την καλύτερη ζωή που μπορεί να βιώσει ένας οργανισμός… Δηλαδή, πώς;
Εισηγητής: Πολυνίκης Τριγάζης, Msc Φιλοσοφίας, Εκπαιδευτής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφικός Σύμβουλος
13.00 – 14.00 : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 3: «Νέα Τάξη Πραγμάτων με την προσθήκη της λέξης «Τηλε» στην Εκπαίδευση & την Εργασία» Η πανδημία Covid-19 είναι απλά ένα σημείο καμπής για να συνειδητοποιήσουμε το πόσο η επαγγελματική και προσωπική μας ζωή έχει βαθειά επηρεαστεί σε βαθμό μη αναστρέψιμο. Η εκπαίδευση χρειάσθηκε να περάσει σχεδόν εν μία νυκτί σε αυτό που ονομάζουμε online περιβάλλον λειτουργίας. Τηλε-εκπαίδευση και τηλε-εργασία, είναι δύο νέοι όροι που εκφράζουν αυτήν την νέα τάξη πραγμάτων. Για πολλούς αποτελούν σημαία των επιβεβλημένων αλλαγών, των περιορισμών και των κοινωνικών αποστάσεων. Ας τους γνωρίσουμε και ας συμφιλιωθούμε μαζί τους.

3

Εισηγητής: Δημήτρης Ευσταθιάδης, Msc Διοίκησης επιχειρήσεων, Σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στα θέματα επιχειρηματικότητας, Στρατηγικής Τραπεζικής, καθώς και Ανθρώπινου Δυναμικού, και Βιωσιμότητας.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ 12 ΚΑΙ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

ΕΠΩΝΥΜΟ : ………………………… ΟΝΟΜΑ: …………………….

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οδός…………………………………. Αριθμός…………………. Τ.Κ……………… Πόλη………………………

ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ: …………………………….

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:……………………………………..

EMAIL: ………………………………………………..

ΜΕΛΟΣ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΝΑΙ ΟΧΙ

ΜΗ ΜΕΛΟΣ

ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ (20 €)

ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ (15 €)

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ( 15 €)

Για το Σάββατο 12/3/2022 , 13.00-14.15 επιθυμώ το Σεμινάριο 3:

Για μόνο καθηγητές γαλλικής:

Για όλες τις ειδικότητες:

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ε. Κουτσουδάκη Ν. Σωτηράκη